Perustaminen ja toiminta

Kainuun haukkuvat lintukoirat ry perustettiin Kajaanissa 6.5.1985 kainuulaisten pystykorvaharrastajien aloitteesta Eero Niskasen toimiessa perustamiskokouksen kokoonkutsujana. Yhdistyksen perustamisasiakirjan allekirjoittivat Väinö Heikkinen, Eero Kaipainen, Eero Niskanen ja Pentti Leppävuori. Säännöt lähetettiin hyväksyttäväksi samana syksynä. Ensimmäisen hallituksen muodostivat Väinö Heikkinen (pj), Eero Niskanen (varapj), Mauri Hyyryläinen (siht), Eero Kaipainen, Soini Nyman, Pentti Leppävuori ja Tauno Vilmi. Vuoden lopussa kerhossa oli 22 jäsentä. Jäsenmäärä kasvoi tasaisesti vuoteen 1992 saakka, jolloin jäseniä oli 78. Tämän jälkeen jäsenmäärä väheni ja oli pienimmillään vuonna 2004 (32 jäsentä). Tämän jälkeen jäsenmäärä on kasvanut tasaisesti: vuonna 2013 se ylitti sadan jäsenen rajapyykin.

Kainuun Haukkuvien Lintukoirien toiminta on linnunhaukkukokeiden, koiranäyttelyiden sekä koulutustilaisuuksien järjestämistä. Jo ensimmäisenä syksynä järjestettiin neljä linnunhaukkukoetta ja palkintotuomareiden koulutustilaisuus. Toiminnan painopiste on selkeästi linnunhaukkukokeiden järjestämisessä: niitä järjestetään vuosittain noin kymmenet.

Ensimmäiset kansainväliset linnunhaukkukokeet järjestettiin Kuhmossa vuonna 1990. Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävistä Kuhmon kansainvälisistä onkin tullut vuoden päätapahtuma.

”Vuonna 1982 osallistuin ensimmäistä kertaa Kuhmossa järjestettäviin haukkukokeisiin Juntin maastossa. Järjestäjinä olivat Kuhmon erämiehet, jotka olivat pitäneet kokeita jo useita vuosia. Vuonna 1987 Jorma Ångeslevän meillä vieraillessa metsästysreissullaan syntyi ajatus kansainvälisten haukkukokeiden järjestämisestä Kuhmossa. Esitin asiaa Erkki Tuomiselle. Hänen kanssaan tehtiin anomus Suomen Kennelliittoon. Vuonna 1988 saatiin ensimmäiset kansainväliset kokeet, jotka pidettiin Särkän kämpällä. Kokeet saivat suuren suosion. Yhtenä viikonloppuna osallistui jopa 25 koiraa ja metsään lähti yhtenä päivänä 21 haukkujaa kokeisiin. Osallistujia tuli ympäri Suomea ja ylituomareina toimivat Suomen parhaat ylituomarit. Koemaastojen eteen tehtiin paljon töitä. Useasta metsästysseurasta saatiin hyviä koemaastoja ja oppaita koepäiviksi. Palkintoja kerättiin niin, että kaikki koiranohjaajat ja tuomarit voitiin palkita. Vuoden 2000 taitteessa osallistujamäärät alkoivat vähetä ja kokeet hiipua petojen lisääntyessä ja lintukantojen vähetessä. Itse olen osallistunut v.1981 joka vuosi Kuhmon haukkukokeisiin.”-

-Kauko Kilpeläinen

Katso täältä Kuhmon KV-voittajat kautta aikain

Vuonna 1987 Pasi Kaikkonen ja Mauri Hyyryläinen suunnittelivat kerholle jäsenmerkin, jota hankittiin sekä tarrana että kankaisena reppumerkkinä. Kerho liittyi Suomen Pystykorvajärjestön jäseneksi vuonna 1992 ja Suomen Laikajärjestön jäseneksi vuonna 2009.

Huomattavien tapahtumien järjestäminen

Aika Paikka Tapahtuma
10.-11.10.1998 Sotkamo Suomenpystykorvien valtakunnallinen Haukkuottelu
26.8.2001 Sotkamo Koppelohaukut
18.-19.3.2006 Kajaani Suomen Pystykorvajärjestön talvipäivät
Elokuu 2011 Kuhmo Koppelohaukut
18.-19.10. 2014 Kajaani Suomenpystykorvien valtakunnallinen haukkuottelu
11.11.2017 Kajaani Suomenpystykorvien ja pohjanpystykorvien valtakunnallinen Metsopoika ottelu
18.-19.3.2023 Kajaani Suomen Pystykorvajärjestön talvipäivät
10.-12.11.2023 Suomussalmi Pohjoismaiden mestaruuskisat

Puheenjohtajat

Väinö Heikkinen 1985-1986
Eero Niskanen 1987-1990
Kauko Kilpeläinen 1991
Aaro Karjalainen 1992-1994
Eero Niskanen 1995-2003
Pekka Tiainen 2004-2015
Janne Heikkinen 2016-2017
Mikko Koistinen 2018-2020
Pertti Lankinen 2021-

Kunniajäsenet

Yhdistyksen kokous voi kutsua hallituksen esityksestä kunniajäseneksi sellaisen henkilön, joka on erittäin suuressa määrin edistänyt yhdistyksen päämäärää ja tarkoitusperiä. Kainuun haukkuvat lintukoirat ry:n 20-vuotisjuhlassa kutsuttiin yksimielisesti ensimmäisiksi kunniajäseniksi kolme ansioitunutta pystykorvaharrastajaa. Yhdistyksen kokous voi kutsua hallituksen esityksestä kunniajäseneksi sellaisen henkilön, joka on erittäin suuressa määrin edistänyt yhdistyksen päämäärää ja tarkoitusperiä. Kainuun haukkuvat lintukoirat ry:n 20-vuotisjuhlassa kutsuttiin yksimielisesti ensimmäisiksi kunniajäseniksi kolme ansioitunutta pystykorvaharrastajaa. 25-vuotisjuhlassa kutsuttiin neljänneksi kunniajäseneksi kerhon perustamisen aloitteentekijä.

Erkki Tuominen, 28.6.1931 Ulvila – 22.7.2017 Kuhmo. Erkki Tuominen muutti Kuhmoon opettajaksi vuonna 1954. Hyvät lintukannat sekä suuret hakkaamattomat salot houkuttelivat hankkimaan metsästyskaveriksi suomenpystykorva Karrin, josta alkoi katkeamaton hyvien linnunhaukkujien sarja. Erkki Tuominen oli kokenut linnunhaukkukokeiden ylituomari ja ulkomuototuomari. Hän kasvatti suomenpystykorvia Juntin kennelnimellä, ja ansioistaan kasvattajana hänelle myönnettiin Vuolasvirta-palkinto vuonna 1986. Pitkä ja menestyksekäs linnunhaukkukokeiden kilpailu-ura useilla koirilla sisälsi mm. piirinmestaruuksia sekä osallistumisia haukku-otteluun ja Pohjoismaiden mestaruusotteluun. Monista järjestötehtävistä mainittakoon Kainuun kennelpiirin puheenjohtajuus. Laajimmin Erkki Tuominen tunnettiin ehkä eräkirjailijana. Hänen pystykorvametsästyksestä kertovat kirjansa ovat tuoneet lukuisia nuoria tämän hienon harrastuksen pariin. Pääteos ”Pikinokka pystykorva, suomalaisen pystykorvametsästyksen opas”, on alan kulttiteos sekä kunnianosoitus kansalliskoiralle ja perisuomalaiselle metsästysmuodolle. Ansioistaan kenneltoiminnassa Suomen Kennelliitto myönsi Erkki Tuomiselle sekä emeritus-ulkomuototuomari että emeritus-ylituomari arvot.

Pentti Leppävuori, Sotkamo, 1930 – 2021. Vuosi 1966 oli sikäli merkittävä Kainuun pystykorvatoiminnassa, että silloin pidettiin Sotkamossa koetuomarikurssi, johon osallistuivat kaikki kolme kerhomme nykyistä kunniajäsentä. Se merkitsi sikälikin muutosta, että kyseiseen vuoteen saakka kajaanilaiset ajokoiramiehet olivat ikään kuin sivutoimisesti hoitaneet myös pystykorvien koetoimintaa. Kaikki kolme, Erkki, Pentti ja Urpo, kouluttautuivat varsin nopeasti myös ylituomareiksi. Pentti kilpaili seuraavina vuosina menestyksekkäästi kaksoisvalio Venlallaan. Hän pääsi Venlan kanssa mm. kaksi kertaa Haukku-otteluun. Pentin kasvatustyö oli myös tuloksekasta. Häneltä lähti etenkin kainuulaisille pystykorvamiehille useita erinomaisia linnunhaukkujia. Suurimman ja ansioikkaimman työn Pentti teki toimiessaan monet vuodet Kainuun piirikouluttajana. Nykyisesta vieläkin toimivasta ylituomari- ja tuomarikunnasta huomattava osa on hänen kouluttamiaan. Hänen työnsä jälki on ollut näkyvä ja arvokas Kainuun pystykorvarintamalla. Varsinaisen leipätyönsä Pentti teki luokanopettajana Sotkamossa.

Urpo Pitkänen, Kuhmo, syntynyt 1938. Urpo kulkeutui Kannaksen Pyhäjärveltä Keski-Suomen kautta opettajaksi Kuhmon Niemiskylälle v. 1961. Jo seuraavana vuonna hän hankki metsästyskaverikseen suomenpystykorva Vilin. Vilistä kehittyi Niemiskylän hyvillä metsästysmailla erinomainen linnunhaukkuja. Erityisesti Vilin haukkukyvyt pääsivät oikeuksiinsa Elimyssalolla Kiekinkoskelle muuton jälkeen kolme vuotta myöhemmin. Vili haukkui heti ensimmäisessä kokeessaan 81 pisteen ykkösen ja eteni voittajaluokan ykkösten kautta piirin mestaruuteen ja Haukku-ottelun valintakokeeseen saakka. Urpon itsensa ansioista on mainittava mm. Kainuun kennelpiirin pystykorvajaoston jäsenyys ja puheenjohtajuus 1980-luvulla, Kajaanin kaikkien rotujen näyttelyn toimistopäällikkyys 11 vuoden ajan, linnunhaukkukokeiden ylituomari- ja tuomaritehtävät kautta Suomen kahden vuosikymmenen aikana. Urpolle on myönnetty Suomen Kennelliiton hopeinen ansiomerkki työstä pystykorvaharrastuksen hyväksi.

Eero Niskanen, Paltamo, syntynyt 1942. Eero on syntyisin kajaanilaisia ja aloitti työuransa autojen varaosa-alalla vuonna 1958. Eero aloitti koirauransa ajokoirien parissa v. 1958, mutta hankki ensimmäisen suomenpystykorvan Mimin v. 1973. Mimin oli kasvattanut Pentti Leppävuori ja koirasta tuli Eeron omistuksessa kaksoisvalio v. 1981. Seuraava koira oli Mimin jälkeläinen Nippe, josta tuli muotovalio v. 1985. Tämän jälkeen Eero aloitti kauppiaan uransa, mikä asetti rajoituksia vapaa-ajan käytölle omien koirien kanssa, mutta aina on oma koira ollut käytettävissä metsälle lähdettäessä. Eero oli kuitenkin aktiivisesti järjestötoiminnan parissa ja oli mm. puuhamiehenä perustamassa Kainuun Haukkuvat Lintukoirat –yhdistystä, jonka toimialaan kuuluu koko kainuun alue. Koko kerhon toiminta-ajan Eero on toiminut aktiivisesti LINT-kokeiden järjestäjänä, niiden ylituomarina ja lukuisia kertoja vuosittain palkintotuomarina. Eero on toiminut LINT-sääntöjen piirikouluttajana ja valitsijamiehenä 1970-luvulta lähtien vuoteen 2013. Eero on toiminut myös järjestötasolla SPJ:n hallituksessa ja pystykorvajaostossa.

Kauko Kilpeläinen, Kuhmo, syntynyt 1945. Kaukon pitkään työuraan on mahtunut parisenkymmentä vuotta rekan ajoa ja vuodesta 1984 lähtien hän toimi peuratutkimuksen parissa ja viihtyi hommassa pitkään, kunnes raaski jäädä hyvin ansaitulle eläkkeelle nuorekkaana 68-vuotiaana. Koirat ja metsästys eivät ole suinkaan olleet Kaukon ainoat harrastukset, vaan siinä missä lintuja ja näätiä on metsässä kellistetty, on hän kilpaillut myös hiihdossa ja suunnistuksessa, erikseen mainittuna vaikkapa rastiviikkojen voittaminen kolme kertaa putkeen. Ensimmäisen puhtaan suomenpystykorvansa Kauko hankki vuonna 1961 Kuusamosta Toivo Belowilta, mutta ensi kerran hänet patisti koe- ja näyttelykäynteihin Erkki Tuominen, Kaukon hankittua häneltä koiranpennun, Juntin Anun, vuonna 1979. Erkkiä onkin kiittäminen ja syyttäminen Kaukon pystykorvaurasta, sillä pian tämän jälkeen Kauko hommasi tuomarikortin ja ylituomarina hän on toiminut vuodesta 1990. Kauko myös aloitti suomenpystykorvien kasvattamisen kennelnimellä Kultakurkun ja pentueita onkin kertynyt jo 26, kaikkinensa yli sata pentua ja kasvateista löytyy päälle kymmenen käyttövaliota. Omassa tarhassa Kaukolla on ollut parhaimmillaan kolme kaksoisvaliota yhtä aikaa. Erityisen mieleen painuvana koekäyntinä Kauko muistaa Suomi-Ruotsi-Norja maaottelun Ruotsin Arvidsjaurissa 1986, jonka tapahtumat hän muistaa yhä elävästi. Tuolloin hän sijoittui koirallaan Penillä kolmanneksi ja seuraavana vuonna valtakunnallisissa kisoissa neljänneksi. Valtakunnalliset kisat hänellä onkin tullut koluttua läpi neljään otteeseen. Vuonna 1991 Kauko toimi puheenjohtajana Kainuun Haukkuvat Lintukoirat – yhdistyksessä, ja SPJ.n suomenpystykorvajaostossakin on tullut oltua mukana. Kainuun haukkuvien Kerhon paras koira- ja Kerhon mestari- listauksissa esiintyy Kaukon koira viisi kertaa, kolmella eri vuosikymmenellä.

Jorma Komulainen, Kuhmo, syntynyt 1950. Jorman teki pitkän noin 44 vuoden työuran Metsähallituksessa toimihenkilönä ja jäi eläkkeelle vuonna 2014. Näiden vuosien varrella Jorma on myös kunnostautunut aikoinaan metsätaitokilpailuissa kolmisenkymmentä vuotta Myös suunnistusta tuli harrasteltua pitkään, ja hän on toiminut 5 kertaa kainuun rastiviikoilla ratamestarina. Jorma on myös innokas kalamies ja on ollut kalastuskuntien – nykyisten osakaskuntien hallinnossa mukana. Pystykorvat ovat Jormalle tuttuja jo lapsuudesta saakka, sillä kotona oli pystykorvia. Jorman ensimmäinen oma koira Vekku tuli hänelle vuonna 1987 Sotkamosta. Vekun isä oli Kauko Kilpeläisen Peni ja Jorma pääsi valitsemaan kolmesta pennusta mieleisensä. Samana vuonna Jorma hankki myös tuomarikortin ja siitä alkoi aktiivinen ura pystykorvaharrastuksen parissa. Vekku jäi yhtä ykköstä vaille käyttövalioksi ja oli muotovalio. Jorman tarhassa on ollut yleensä yksi koira kerrallaan ja koirat ovat olleet useimmiten uroksia. Vekun jälkeen Jormalla on ollut myös kaksi narttua, joista Kultakurkun Viivillä hän teetti pentueen, josta jätti itselleen kasvatin, Vertin. Vertti voitti Kuhmon KV kokeen vuonna 2002 ja oli Kerhon mestari vuonna 2004. Ylituomarina Jorma on kunnostautunut vuodesta 2000 lähtien ja hän on ollut myös kennelpiirin pystykorvajaostossa lähemmäs toistakymmentä vuotta. Kainuun haukkuvat lintukoirat yhdistyksessä Jorma valittiin 2013 vuoden ansioituneimmaksi tuomariksi. Lukua tuomarointi kerroistaan hän ei ole pitänyt, mutta metsää on tullut miehen omin sanoin “jonkun verran” tallusteltua, samoin kuin koepöytäkirjoja jokunen tarkasteltua. Vertin jälkeen Jormaa on koetellut huono tuuri koirien kanssa, mutta nykyisen nuoren koiran kanssa hän on taas toivoa täynnä. Nykyään metsäreissut taittuvat tahdistimen avulla parivuotiaan koiran, Peten, kanssa. Petellä on vielä pennun vinkeitä ja Jorma kuvaa koiraa “läpimetän koiraksi”, jota riista kuin riista kiinnostaa. Kokeessa ja näyttelyssä on jo käyty ja oikeita vinkeitä koiralta löytyy.

Menestyneet koirat

Vuosi

Koira

Omistaja(t)

Menestys

1994 Netta Pirjo & Jari Appelgren, Kuhmo Suomenpystykorvien haukkuottelun voitto
1997 Rilu Pirjo Heikkinen, Kajaani Suomenpystykorvien haukkuottelun voitto
1999 Bjarmian Vili Jarmo Tolonen, Suomussalmi Pohjanpystykorvien SM-ottelun voitto
1999 Rilu Pirjo Heikkinen, Kajaani Suomenpystykorvien Suomi-Ruotsi-Norja
-maaottelun voitto
2004 Raita-ahon Lyyli Pertti Korhonen, Kajaani Suomenpystykorvien haukkuottelun voitto
2006 Raita-ahon Penni Jari Appelgren, Kuhmo Suomenpystykorvien haukkuottelun voitto
2012 VEL Mettäkamun Mosku Kimmo ja Jukka Tuikka, Sotkamo Laikojen lintumestaruus
2016 VEL Kelopahkan Saana Jukka Tuikka, Sotkamo Laikojen lintumestaruus
2016 spn Metsoväärtin Jessi Mika Partanen, Kajaani Metsopoika voitto

Palkitut

Ansioituneimmat tuomarit
Kerho on palkinnut vuosittain hallituksen valitseman vuoden ansioituneimman tuomarin. Valintaperusteina ovat tuomaritehtävien määrän lisäksi arvostus tuomarina ja rehti pystykorvahenki.

1987 Matti Lassila, Sotkamo
1992 Jorma Huotari, Kuhmo
1993 Pirjo Appelgren Kuhmo, Kaisu Inget Vaala, ja Kalevi Kukkaslahti Kuhmo
1994 Petteri Niskanen Paltamo, Kalevi Kukkaslahti Kuhmo
2001 Eero Niskanen, Paltamo
2002 Jorma Huotari, Kuhmo
2003 Tommi Kylllönen, Sotkamo
2004 Osmo Kyllönen, Kuhmo
2005 Osmo Kyllönen, Kuhmo
2006 Jorma Huusko, Sotkamo
2007 Kalevi Kukkaslahti, Kuhmo
2008 Jorma Huusko, Sotkamo
2009 Osmo Kyllönen, Kuhmo
2010 Pirjo Appelgren, Kuhmo
2011 Kalevi Kukkaslahti, Kuhmo
2012 Kirsi Moilanen, Kajaani
2013 Jorma Komulainen, Kuhmo
2014 Janne Heikkinen, Kajaani
2015 Janne Heikkinen, Kajaani
2016 Pekka Tiainen, Kuhmo
2017 Jouni Norppa, Kajaani
2018 Pekka Tiainen, Kuhmo
2019 Jouni Norppa, Kajaani
2020 Tapani Piirainen, Kuhmo
2021 Marja-Leena Lipponen, Kajaani
2022 Mikko Toiviainen, Paltamo
2023 Simo Kinnunen, Suomussalmi

Kerhonmestarit
Ainakin useimpina vuosina on järjestetty erillinen kerhonmestaruuskoe, jossa ensisijainen osallistumisoikeus on ollut kerhon jäsenillä. Kokeen voittanut on saanut vuodeksi haltuunsa kiertopalkinnon.

Vuosi

Koira

Omistaja

1985 Pirkan Rita Paavo Hirvilahti, Kuhmo
1986 Hippu Eero Kaipainen, Kajaani
1987 ei jaettu syynä huono tulostaso
1988 Urkki Kaisu Inget, Vaala
1989 Reke Aarne Leskinen, Suomussalmi
1990 Vekku Jarmo Suorsa, Puolanka
1991 Emma Aaro Karjalainen, Kajaani
1992 Kultakurkun Jeni Kauko Kilpeläinen, Kuhmo
1993 Mustakorven Roki Martti Klemetti, Kuhmo
1994 Kekkeruusin Vili Pertti Korhonen, Kajaani
1995 Kekkeruusin Vili Pertti Korhonen, Kajaani
1996 Saku Jyrki Heikkinen, Suomussalmi
1997 Kekkeruusin Vili Pertti Korhonen, Kajaani
1998 Kekkeruusin Vili Pertti Korhonen, Kajaani
2000 Jeri Jorma Sirviö, Sotkamo
2001 Juntin Napsu Erkki Tuominen, Kuhmo
2002 Juntin Napsu Erkki Tuominen, Kuhmo
2003 Kultakurkun Pimu Kauko Kilpeläinen, Kuhmo
2004 Vertti Jorma Komulainen, Kuhmo
2005 Raita-ahon Penni Jari Appelgren, Kuhmo
2006 Koe peruttiin
2007 Drummer’s Club Gift Pirjo ja Heikki Ruutiainen, Sotkamo
2008 Kekkeruusin Pinni Pertti Korhonen, Kajaani
2009 Koe peruttiin
2010 Kekkeruusin Sivi Juhani Hautala, Kajaani
2019 Autioharjun Ruska Mikko Kauppila, Kajaani
2020 Kevätpäivän Taiga Marja Manninen
2021 Peurakankaan Faktahomma Antero Kyllönen
2022 Tunturinvaaran Kamu Kauko Juntunen, Kajaani
2023 Tunturinvaaran Kamu Kauko Juntunen, Kajaani

Kerhon parhaat koirat 
Kerhon vuoden parhaana koirana palkittiin aluksi Kainuun Sanomien kilpailun sääntöjen mukainen paras koira ja tämän kilpailun päättymisen jälkeen linnunhaukkukokeissa parhaan tuloksen haukkunut koira. Myöhemmin hallitus valitsi parhaan koiran vuoden kokonaisansioiden perusteella. Vuosikokouksessa 2006 hyväksyttiin vuoden parhaan koiransäännöt. Sääntöjen mukaan parhaan koiran valinnassa otetaan huomioon koetulosten lisäksi näyttelytulokset ja osallistuminen arvo-otteluihin.

Vuosi

Koira

Omistaja

1987 Peni Kauko Kilpeläinen, Kuhmo
1991 Kultakurkun Nippe Kauko Kilpeläinen, Kuhmo
1992 Rilu Pirjo Heikkinen, Kajaani
1993 Netta Jari ja Pirjo Appelgren, Kuhmo
1994 Netta Jari ja Pirjo Appelgren, Kuhmo
1997 Rilu Pirjo Heikkinen, Kajaani
2001 Jyrkkäkallio Zeri Pertti Korhonen, Kajaani
2002 Juntin Napsu Erkki Tuominen, Kuhmo
2003 Kultakurkun Pimu Kauko Kilpeläinen, Kuhmo
2004 Raita-ahon Lyyli Pertti Korhonen, Kajaani
2005 Raita-ahon Penni Jari Appelgren, Kuhmo
2006 Raita-ahon Penni Jari Appelgren, Kuhmo
2007 Pimu Juha Möttönen, Suomussalmi
2008 Raita-Ahon Lyyli Pertti Korhonen, Kajaani
2009 Kekkeruusin Pinni Pertti Korhonen, Kajaani
2010 Kekkeruusin Pinni Pertti Korhonen, Kajaani
2011 Kekkeruusin Pinni Pertti Korhonen, Kajaani
2012 Jokitorpan Tellu Tapani Piirainen, Kuhmo
2013 Rieskamaan Salli Jarmo Kyllönen, Suomussalmi
2014 Erä-Ukin Jermu Pekka Puurunen, Suomussalmi
2015 Erä-Ukin Jermu Pekka Puurunen, Suomussalmi
2016 Metsoväärtin Jessi Mika Partanen, Kajaani
2017 Cosmo Jouni Norppa, Kajaani
2018 Kekkeruusin Vieno Pauli Lämsä ja Riikka Mathlin, Vaala
2019 Kylkisalon Aksu Pertti Korhonen, Kajaani
2020 Tuiskunevan Tispe Juha-Petteri Lehtonen
2021 Peurakankaan Faktahomma Antero Kyllönen, Kuhmo
2022 Tolkan Hitin-Hani Pirjo Appelgrén, Kuhmo
2023